top of page

Ritüel Nedir? Ritüel Setler Nedir? Ritüeller Ne İşe Yarar?

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2021

Son dönemlerde ritüel kelimesini ve ritüel setlerini çok daha fazla duyar olduk. Peki ritüel ne demektir ve ritüeller ne işe yarar?


Ritüel kelimesi köken olarak Fransızca’dan gelen bir kelimedir. Türk Dili Kurumu Sözlüğüne göre “Ritüel”, “adet haline gelen şey” olarak açıklanmıştır.


Hepimizin günlük kişisel ritüelleri vardır değil mi? Cilt bakımı ritüelleri, egzersiz ritüelleri, kitap okuma ritüelleri ya da Türk kahvesi içme ritüeli gibi bir çok ritüel.


Kişiden kişiye değişebilen rutinlerimizden oluşan kişisel ritüellerimiz dışında toplumların da belleklerine binlerce yıllık kültürel miraslarıyla birlikte yerleşmiş, genel kabul görmüş ritüeller de vardır.




Temel karakterleri itibariyle kolektif bir nitelik taşıyan ritüeller, biçim ve içeriği ile kültürel bir gösterge olarak sosyal bütünleşmenin önemli bileşenlerindendir.


Hatırlamayı/unutmamayı sağlayan ritüellerin tekrara dayalı döngüsel yapısının bilginin aktarılması işlevini yerine getirdiği ileri sürülür.



ritüel seti


Temel karakterleri itibariyle kolektif bir nitelik taşıyan ritüeller, biçim ve içeriği ile kültürel bir gösterge olarak sosyal bütünleşmenin önemli bileşenlerindendir. Hatırlamayı/unutmamayı sağlayan ritüellerin tekrara dayalı döngüsel yapısının bilginin aktarılması işlevini yerine getirdiği ileri sürülür.


Ritüellerin etki alanı teolojiden gündelik yaşama kadar kültürel değerlerin, inanışların, ortak tutum ve davranışların bellek yoluyla sürekliliği ve devamlılığının saplanmasını, toplumsal belleğin ortaklık duygusu aracılığıyla tekrar tekrar kuruluşunu ima eder.


Tekrar etmek ritüel edimin doğasında vardır. Ritüellerde bir bakıma sanat gibi, aynı anda hem biricik ve kişisel hem de anonim ve ortak bir anlatımın/belleğin sembolleriyle tıka basa doludur. Ritüeller edimsel jestler, semboller, imgeler ya da nesneler yoluyla ve bilginin “temsil” aracılığıyla aktarımını gerçekleştirirler.



ritüel setleri


Toplumların kültürlerinde en önemli yer tutan ritüeller genellikle, medeniyetlerin oluşumunda ve hatta yerleşik düzene bile geçişinin en önemli faktörü olan dini ritüellerdir. Doğal olarak da bu nedenle genel de ritüel sözcüğü dini ritüeller ile bir tutulabilir ya da bu şekilde algılanabilir. Halbuki ritüeller yukarıda belirttiğimiz toplumsal belleklerimize yerleşmiş bilgiler ve davranışlardır.


Biz de Moods and Goods’da Ritüel Setleri ve Ritüel Kit’lerini tasarlarken Anadolu başta olmak üzere, bir çok medeniyette uzun yıllardır kullanılan ve kültürlerimizin bire parçası olan ritüelleri araştırıp, hangi niyetler için nasıl alışkanlıklar kullanıldığını inceleyerek, doğal ürünler seçerek, hepimize iyi gelecek, huzur verecek, mutlu edecek ve hatta bir miktar da eğlendirecek setler tasarladık. Bu setleri hem kendiniz için kullanmanızı hem de sevdikleriniz için anlamlı ve güzel bir sürpriz yapabileceğiniz hediye setleri olarak hayal ettik.



aşk ve sevgi ritüel kiti


Örneğin; Aşk ve Sevgi için sevgi taşı olan Pembe Kuvarsı seçtik, kokusu sevgi ile ilişkilendirilen yasemin yağını mumunuza dökerek daha iyi ruh hallerine girmenizi istedik. Ya da Bolluk Bereket setini için yüzyıllar boyunca bereket taşı olarak bilinen sitrin taşını seçerken, ortama verdiği bereket enerjisi nedeniyle defne tütsüsü kullanmanızı istedik ve sete defne tütsüsü koyduk.


Özetle, iyi niyetle ve güzel dilekler ile yapılmış, doğadan parçalar içeren bir kutu dolusu güzellik hayatımıza da güzellikler katmaz mı?




402 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page