top of page

Palo Santo Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Güncelleme tarihi: 9 Haz 2021

Palo Santo Nedir?


Son dönemlerde ismini daha çok duyduğumuz Palo Santo’nun ne olduğu, tarihçesi ve nasıl kullanıldığına dair bir inceleme yazısı yazmak istedik. Güney Amerika kökenli bu ağacın hikayesine gelin hep birlikte bakalım.


Palo Santo tütsüsü tatlı kokusu ile mekanların enerjilerini temizlemek için son dönemde çok popüler olan bir ağaç tütsüdür. Ancak Palo Santo tütsüsünü veya uçucu yağı almadan önce, bu ünlü kutsal ağacın tarihini ve onu saygılı bir şekilde nasıl kullanacağınızı anlamak önemlidir.


Palo Santo'nun tarihi


Palo santo, Güney Amerika'ya özgü kutsal bir ağaçtır ve İspanyolca olan kelimenin tam karşılığı da “kutsal ağaç” demektir. Yerli Latin Amerika kültürleri, Palo Santo ağacını yüzyıllardır geleneksel şifa ve ruhsal törenlerde kullanmışlardır.


Palo Santo’nun aromatik odunu yandığında limon, nane ve çam notaları açığa çıkarır ki bu kokuların yüzyıllar boyunca canlandırıcı, topraklayıcı etkisiyle bir çok faydası olduğuna inanılmıştır. Güney Amerika’da genellikle Curanderos olarak bilinen şamanlar ve şifacılar negatif enerjiyi temizlemek için geleneksel olarak palo santo'nun enerji verici ve iyileştirici özelliklerini kullanmışlardır.


Çok eski zamanlardan beri ağrı kesici özellikleri olduğuna dair kullanım alanları da olmuştur fakat bu faydaların arkasında bilimsel kanıt olmadığını da dile getirmekte fayda vardır.


Palo Santo Ne İşe Yarar?


Yapılan araştırmalarda bu ağacın geçmiş dönemlerde ağrı ve stresi tedavi etmek için kullanıldığına dair bilgiler de bulunmaktadır.





En bilinen ve yaygın kullanım alanlarından biri de mekanlardaki negatif enerjiyi temizlediğine dair olanıdır. Bu nedenle uzun zamandır meditasyon ritüellerinde, yoga salonlarında oldukça fazla kullanılmış ve dünya çapında daha da popüler olmuştur.


Not:

Yukarıda sayılan bu faydaların arkasında çok fazla bilimsel kanıt olmadığını da dile getirmekte fayda var.



palo santo faydaları nelerdir



Palo Santo Faydaları Nelerdir?


Palo santo’nun yüzyıllardır kullanılan biçimlerine göre bilinen faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;


1-Stresi Azaltma Etkisi


Palo Santo’nun tatlı aroması birçok insan tarafından rahatlatıcı bulunur. Bu nedenledir ki genellikle stresi azaltmak için kullanılır.


Yüzyıllardan beri beden ve zihin üzerinde arındırıcı, temizleyici bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Bu etki de aynı zamanda limonenden kaynaklanıyor olabileceği düşünülmektedir. Nitekim 2013 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre solunan limonen, anti-stres ve anti-anksiyete özellikleri sergilemiştir.


Bu bulgulara rağmen, stresi nasıl etkilediğini belirlemek için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.


2-Ağrıyı Azaltma Etkisi


Palo Santo’nun bilinen bir diğer faydası da ağrı azaltma etkisidir. İçinde bulunan Limonen maddesi nedeniyle böyle bir etkiye sahip olduğuna inanılsa da bilimsel olarak kanıtlanan bir durum olmadığını bilmemiz gerekir.


3-Sivrisinekleri Kovmak İçin Palo Santo


Geleneksel olarak Palo Santo, sivrisinekleri kovmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilimsel olarak çok fazla araştırma yapılıp araştırma sonuçlarıyla desteklenmemiş olsa da yüzyıllardır Güney Amerika’da sivrisinek, termit ve böcek kovmak için Palo Santo yağından faydalanılmaktadır.


Not:


Yukarıda sayılan bu faydaların arkasında çok fazla bilimsel kanıt olmadığını da dile getirmekte fayda var.


Palo Santo'nun Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mıdır?


Bu ağacın herhangi bir önemli yan etkiyle ilişkili değildir. Ancak, aşağıdaki senaryolar sizin için geçerliyse dikkatli olmanız önemlidir:


1-Akciğer veya solunum problemleriniz var ise diğer tüm tütsü uygulamalarında olduğu gibi tütsü olarak kullanmanız tavsiye edilmez.


2-Hamilesiniz veya emziriyorsunuz. Bu durumda Palo Santo tütsüsü kullanmaktan kaçınmanız önerilir.


Palo Santo Nasıl Kullanılır?


Palo Santo Kullanım Çeşitleri


Odun

Palo santo ağacının odunu çubuk, talaş veya toz olarak mevcuttur. Genellikle ağacın düşen dallarından elde edilir, yani yüzde 100 odundur. Palo Santo yandıkça havaya aromatik duman salmaktadır.


Palo Santo Ağaç Tütsüsü Nasıl kullanılır?


  • Öncelikle Palo Santo tütsü çubuklarınızı nemsiz ve kuru ortamlarda tutmaya özen gösterin. Aksi takdirde nemlenen çubuklarınızı tutuşturmakta güçlük çekebilirsiniz.


  • Çubukları tutuşturmak için bir mum veya çakmaktan faydalanabilirsiniz. Ateşi çubuğunuza eğik bir açıyla yaklaşık 30 sn. tutarak yanmasına izin verin ve ardından üfleyin.


  • Közden bir duman akışı yükselecek ve çevreye yayılacaktır. Çubuğunuzu yaktıktan sonra ister elinizde evinizin her köşesinde dolaştırabilir, isterseniz çubuğu bir tütsü tutucuya yerleştirebilirsiniz.


  • Palo Santo’yu tekrar harekete geçirmek isterseniz ara ara nazikçe üflemeniz yeterli olacaktır.


  • Palo Santo Çubuğu'nun hoş kokusu tüm odayı sararak , meditasyon veya diğer egzersizler (yoga, rahatlama) için hoş bir atmosfer yaratır.


  • Tamamen yanan diğer klasik tütsülerden farklı olarak, Palo Santo çubuğu birkaç kez yanabilir.


Not: Odunsu bir tütsü olan Palo Santo, diğer bitki tütsüleri gibi sürekli yoğun duman verebilecek ve sonuna kadar yanacak bir tütsü değildir. Dumanı oldukça etkili ve yoğundur. Uzun süreli dumanlanma istiyorsanız ara ara üfleyerek tütsünüzü harekete geçirmeyi deneyebilirsiniz. Tütsüleme işleminizi bitirdiğinizde tütsünüzü yanmaz bir kaseye koymayı unutmayınız.


Reçine


Palo santo ağacı, çıkarılıp kullanılabilen çok aromatik bir reçine içerir. Reçine de tütsü olarak kullanılır. Reçinenin aromasını açığa çıkaran bir reçine brülöründe ısıtılmış bir odun kömürü diskine yerleştirilir.



Palo Santo Reçinesi Nasıl Kullanılır?

  • Bu yöntem için, bir reçine brülörüne, odun kömürüne ve kuma ihtiyacınız olacak. Kum yerine çakıl veya başka bir yanmaz malzeme de kullanabilirsiniz.

  • Reçine brülörünü kumla doldurun. Kömür diskini bir çift maşa ile alın. Diskin bir tarafını çakmak veya kibrit ile ısıtın. Diğer tarafta tekrar edin. Kömürü kumun üzerine koyun.

  • Üstte ince bir kül tabakası oluşana kadar bekleyin. Reçineyi kömürün üstüne ekleyin. Reçine eridikçe aromasını salacaktır.

  • İşiniz bittiğinde odun kömürünü suya batırın.

  • Palo santonuzun sorumlu bir şekilde tedarik edildiğinden emin olmak için her zaman saygın bir perakendeciden satın alın.


Yağ


Palo santo'nun uçucu yağı, ağaçtan ve meyvesinden elde edilebilir. Palo santo yağı aromaterapi sırasında solunur. Bu yöntem genellikle yoga yaparken, meditasyon yaparken veya diğer stres giderici aktiviteleri gerçekleştirirken kullanılır.


Palo Santo uçucu yağı Nasıl Kullanılır?


Bir difüzöre veya uçucu yağ olarak buhurdanıklarda kullanılabilir. Palo Santo uçucu yapı henüz ülkemizde çok fazla bulunan bir ürün değildir.


Palo Santo Ağacının Nesli Tükenmekte Midir?

palo santo nedir ne işe yarar

Palo santo çok popüler hale gelmesine rağmen, ağaç neslinin tükenmekte olmadığı bilgisi mevcuttur. Palo Santo ağacının durumu “Uluslararası Doğa Diyaloğu Birliği” tarafından "Asgari Endişe" olarak listelenmiştir. Bu, palo santo ağacı nüfusunun istikrarlı olduğu ve tehlike altında olmadığı anlamına gelir.


Yine de etik ve sürdürülebilir kaynaklı palo santo satın almak önemlidir. Palo santo yıllarca ağaç kesme yoluyla hasat edildi; ormansızlaşmanın olumsuz çevresel etkileri olduğu gibi aynı zamanda yerel halkın gelir kaynaklarını da azaltır. Ancak palo santo ağaçları kesilmeden de hasat edilebilir. Palo Santo odunu, düşen dallardan elde edilebilirken, yağı da meyvelerden elde edilebilir. Bu yöntemler ormanları zarar görmeden bırakır.


Peru hükümeti tarafından yapılan düzenleme ile koruma altında alınan Palo Santo ağacı odun hasadı için kesilememekte, sadece düşmüş dalları toplanarak hasat edilebilmektedir.


Palo santo satın almadan önce, sorumlu bir şekilde üretildiğinden emin olmak gerekir. Bu özen, palo santo türlerinin korunmasına ve yerli halkların geçim kaynaklarının desteklenmesine yardımcı olacaktır.


Moods and Goods’ta bulunan Palo Santo Tütsü’leri , belirtilen etik değerleri garantileyen ithalatçı firmalardan tedarik edilmiş Palo Santo ağaçlarıdır.


Ürünümüze aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.






688 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page